Кожата на всеки има индивидуалност, също като нас. Подобно на това как някои говорят с акцент или имат къдрави кичури, нашата генетика, възрастта и дори мястото, където живеем, може да повлияе на това как изглежда и се чувства кожата ни. Освен това, част от външния ни вид (като нашите прически и, за щастие, модния избор) може да се промени с течение на времето - включително и кожата ни.

Експертите успяха да идентифицират няколко типа кожа, които покриват общите черти, които някои от нас споделят: суха, мазна, комбинирана, нормална и чувствителна.

Как да определите типа кожа?

Първата стъпка към изграждането на ефективен режим на грижа за кожата е да разберете от какво се нуждае кожата Ви. От там можете да отбележите съставките, които ще работят най-добре за Вашия тен и всъщност ще постигнат тези видими резултати. Най-добрият начин да прецените кожата си е да я познавате!. Това означава да я докоснете (с чисти ръце) и наистина да усетите температурата, текстурата и мекотата. Тестът с прищипване от време на време може също да Ви помогне да оцените нивата на хидратация. Тъй като типовете кожа са доста ясни (сухата е суха и мазната е мазна в края на краищата), повечето от нас могат лесно да определят каква кожа имат. Ако обаче не е толкова интуитивно за вас, Ви предлагаме следния тест, за да тествате производството на себум:

  • Измийте лицето си и го подсушете. Изчакайте 30 минути.
  • Внимателно натиснете матираща кърпичка върху лицето си. Натиснете хартията върху различни области на кожата си, като челото, носа, бузите и брадичката.
  • Дръжте листа към светлината, за да видите колко прозрачна е хартията. Ако е:
  • Напоена навсякъде, имате мазен тип кожа
  • Мазна в някои области, но не навсякъде, имате комбиниран тип кожа
  • Не е мазна, но кожата Ви се чувства лющеща се или стегната, имате сух тип кожа
  • Не мазна, но също така не стегната или лющеща се, имате нормален тип кожа.

Можете да имате чувствителен тип кожа заедно с някое от горните. Все още не сте сигурни? Говорете с Вашия дерматолог.

Тип кожа срещу проблеми на кожата

Основната разлика между типа кожа и проблемна кожа е, че типът кожа се основава на генетиката, докато проблемът на кожата не е такъв. Родени сте с тип кожа, който вероятно никога няма да се промени. Проблемите на кожата обаче може да варират през целия Ви живот. 

Стареенето например е проблем на кожата. Не сте имали фини линии и бръчки, когато сте се родили, нали? Същото важи и за чувствителната и дехидратирана кожа, което може да бъде мимолетно състояние.

Може да чуете, че някои експерти се позовават на шести тип кожа за тези, които са склонни към пъпки, известни като акнеични. Няма ген за акне и следователно технически не е тип кожа. Има обаче доказателства, че някои имунни системи (определени от генетиката) са по-добри от други в борбата с бактериите, причиняващи акне. 

5-те типа кожа

Сега, когато разбирате типа на кожата си, научете как да пазарувате за нея. Прочетете по-долу или преминете към нашия тест за декодиране на кожата, където след няколко бързи въпроса ще препоръчаме режим, персонализиран точно за вас.

Забележка: Тъй като типовете кожа се основават на генетиката, няма „лечение“. Можете обаче да изберете съставки и продукти, които ще помогнат за облекчаване на симптомите.

СУХА КОЖА

Ако имате суха кожа (да не се бърка с дехидратирана кожа, което е проблем), кожата Ви няма достатъчно масло, за да я поддържа хидратирана. Кожата по цялото тяло (не само по лицето) може да е червена, лющеща се, сърбяща и пепелява. Сухата кожа може също да изглежда потъмняла, да има по-малко видими пори, да има фини линии и да е склонна към чувствителност.

Ако имате сух тип кожа, избягвайте прекалено почистване с препарати, които могат да направят кожата да се чувства стегната, или вместо това използвайте почистващ препарат на маслена основа. Нежният тоник може да бъде полезен за възстановяване на хидратацията след измиване на лицето и кожата Ви да се овлажнява през нощта. Потърсете съставки като хиалуронова киселина, сквален и масло от жожоба.

МАЗНА КОЖА

Мазната кожа естествено произвежда излишен себум. Порите ѝ може да са по-видими и пъпките да се появяват по-често.

Ако имате мазна кожа е важно да запазите продуктите, особено овлажнителите, леки. Ексфолирането и използването на глинени маски също е особено полезно за този тип кожа, за да изчистят излишния себум, който се улавя в порите, минимизирайки появата им и ограничавайки акнето. Включете в рутината си съставки като розова вода, масло от чаено дърво, екстракт от зрънце, хамамелис, салицилова киселина и цинк, за да контролирате маслото и излишния блясък.

КОМБИНИРАНА КОЖА

Ако някога сте се питали защо кожата Ви е суха в една област и мазна в друга, то Вие имате комбинирана кожа. Тази комбинация от омазняване и сухота може да се случи навсякъде, но по-често ще забележите мазна зона на Т-зоната, докато бузите и останалата част от лицето може да са със суха или нормална кожа.

При комбинирана кожа може да се наложи да ползвате различни продукти в различните области на лицето. Например, можете да изберете да фокусирате повече от ексфолирането си върху носа и брадичката, като същевременно добавите масло за лице само върху бузите си. Съставки като екстракт от кора от върба, цинк и алое вера също са полезни, тъй като държат маслото под контрол, без да изсушават кожата.

НОРМАЛНА КОЖА

Не прекалено мазна, не прекалено суха, но точно подходяща - имате „нормален“ тип кожа (този термин, разбира се, е относителен, отнасящ се до стабилното ниво на произвеждан себум). Съсредоточете се върху насочването към всякакви специфични проблеми на кожата, като използвате съставки като ретинол, AHAs и витамин С, и не се колебайте да изследвате различни методи като пилинг на лице и дермапланинг.

ЧУВСТВИТЕЛНА КОЖА

Запомнете: Тъй като този тип кожа е единственият, който не е пряко свързан с производството на себум, Вие може да имате едновременно някой от горните типове кожа. Чувствителната кожа обикновено е резултат от хиперактивна имунна система или генетично намалена бариерна функция, водеща до възпаление, парене, изтръпване, сърбеж и други подобни, често след въвеждане на нов продукт или използване на по-силна формула.

Хората с чувствителна кожа трябва да бъдат внимателни при избиране на продукти за грижа за кожата. Търсете продукти с балансиран с рН, който може да помогне за предотвратяване на възпаление и да поддържа кожата спокойна. Витамин Е, овесено мляко, кокосова вода, бакухиол и млечна киселина са някои успокояващи съставки, които да добавите към рутината за чувствителна кожа. Като общо правило, ние препоръчваме да въвеждате по един продукт и да извършвате тест на врата, преди да го използвате.