Възможно ли е да се чувства уверен и успешен един мъж, ако има проблем с потентността?

Потентността при мъжете е пряко свързана със здравето на техния организъм. Основните причини за загуба или намаление на мъжката потентност са стрес, болести на простатата, инфекции на пикочно-половите пътища.

Как е влияе уголемяването на простатата върху потентността?

Доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) е заболяване сред мъжете над 45-години. Най-ранните симптоми на заболяването са честото уриниране през нощта, изтъняване на струята урина и намаляване на нейната сила, нарушения в еякулацията и общ дискомфорт.

Простатата е жлеза, обгръщаща уретрата. Тя участва в образуването на семенната течност, поддържането на нормални нива на половия хормон тестостерон и отговаря за ерекцията. Следователно нарушенията в нейната работа се отразяват не само върху репродуктивната функция, но и върху емоционалното състояние на мъжа.


При лечение на ДПХ с лекарствени средства някои мъже изпитват проблем с еякулацията и намалено либидо. Няколко групи лекарства се използват в днешно време. Едни от тях са алфа блокерите, които отпускат мускулите на пикочния мехур и простатата, регулират стеснението на уретрата и облекчават уринирането. 

Друг използван медикамент са 5-алфа хидроксиредуктазните инхибитори. Те намаляват нивото на ензима, който е катализатор за трансформацията на тестостерон в дихидротестостерон – основен фактор за уголемяване на простатната жлеза. Приемът на тези лекарства може да доведе до депресивни състояния, понижаване на сексуалното влечение и нарушения в ерекцията.

За да запазят потентността си при уголемена простата, мъжете след 45-годишна възраст е добре да обръщат по-голямо внимание на своето здраве. В началото на доброкачествената простатна хиперплазия, когато симптомите не причиняват значителен дискомфорт и няма усложнения, са необходими редовен преглед от лекар и използване на хапчета за простата, които забавят развитието на заболяването и подобряват уринирането. Те облекчават симптомите на увеличената жлеза и се грижат за поддържане на мъжкото либидо.