Благодарение на колагена и еластиновите протеини, нашата кожа има вродена еластичност - способността да поддържа формата си и да се разтяга. С течение на времето обаче кожата ни става по-малко еластична. Тогава се появяват отпускане, бръчки и груба кожа, като около лактите ни и под брадичката.

Въпреки че това е нормална част от процеса на стареене, има стъпки, които можем да предприемем, за да подобрим еластичността на кожата си: да я предпазим от слънцето, да пием много вода и да допълваме всеки ден с подходящи витамини и минерали.

Какво придава еластичност на кожата?

Кожата се състои от три отделни слоя, които съдържат разнообразни протеини, липиди и ензими. Колагенът и еластинът са две протеинови влакна, жизненоважни за структурата и еластичността на кожата и те работят в тандем, за да създадат гладък, стегнат вид.

Колагенът осигурява твърдата структура и здравина на средните и вътрешните слоеве на Вашата кожа. Еластинът образува мрежа от гъвкави клетки между колагеновата рамка, придавайки на кожата нейната мекота и гъвкавост. Когато кожата Ви е опъната, еластинът ѝ позволява да се разширява и да се връща обратно до формата си, осигурена от системата от колагенови клетки.

Защо кожата ми е по-малко еластична сега?

Вашите някога изобилни запаси от колаген и еластин могат да отслабнат с времето, намалявайки еластичността и гъвкавостта на кожата Ви чрез процес, известен като еластоза. Поради еластозата, Вашата преди това копринено гладка кожа става набръчкана, увиснала и суха на вид.

Най-честата причина за еластоза е просто времето. Започвайки от 20-те години, телата ни произвеждат по-малко еластин и колаген, отколкото преди. С течение на годините производството на тези щадящи кожата протеини продължава да спада все повече и повече.

Освен това еластинът и колагенът, които тялото ни произвежда, вероятно ще бъдат по-слаби и по-лесно увреждащи се с всяка изминала година. В резултат еластинът става по-малко устойчив. Някога твърдата колагенова рамка се огъва и счупва, което води до образуване на бръчки и по-тънка кожа, която зараства по-бавно при нараняване.

Тази свързана с възрастта уязвимост се влошава от определени условия на околната среда, включително:

Излагане на слънце

Ултравиолетовото (UV) лъчение от слънцето може да увреди структурната ДНК и колаген в откритата кожа. Загубата на еластичност и външният вид, които се появяват в резултат, се наричат слънчева еластоза.

Отслабване

Отслабването обикновено е добро за цялостното ни здраве. Ако се случи бързо или се загуби значително количество, може да останем с излишна, отпусната кожа и стрии. Това е така, защото нашите дермални слоеве се разтягат, за да поберем допълнителната маса, когато натрупаме тегло; обаче, те могат да имат проблеми с връщането в първоначалната си форма, когато загубим килограми.

Пушене

Никотинът в цигарите е не само стимулант на пристрастяване, но и свива кръвоносните съдове на кожата. В резултат на това клетките ни гладуват от жизненоважни хранителни вещества, което води до увеличаване на бръчките и намалена еластичност.

Замърсители

Въглеводородите и други органични съединения, които замърсяват въздуха около нас, могат да ускорят процеса на стареене и да допринесат за увреждане на колагена и еластина.

Дехидратация

Лекарите често правят тестове за еластичност на кожата, като проверяват за дехидратация, като издърпват кожата ни и виждат колко бързо тя се връща във форма. Когато на нашите дермални клетки им липсва вода, съдържащият се в тях еластин и колаген са по-малко ефективни.

Как добавките с колаген помагат да се запази еластичността?

Загубата на еластичност, особено когато се дължи на увреждане от UV лъчи, пушене или замърсяване, често е необратима. Следователно предотвратяването на клетъчната деградация преди да се случи е от решаващо значение за запазването на еластична, гладка и тонизирана кожа.

Хранителните добавки, съдържащи колаген, могат да играят важна роля за опазването на здравето на кожата Ви. Преглед, публикуван в Journal of Drugs in Dermatology (JDD), цитира потенциалната полза от добавките с колаген. Изследователите проучиха данните от множество клинични проучвания и стигнаха до заключението, че оралните добавки с колаген са ефективни за:

  • Увеличаване на количеството колаген в кожните слоеве на кожата ни
  • Ускоряване на процеса на зарастване на рани
  • Забавяне на видимите признаци на стареене
  • Укрепваща хидратация на кожата
  • Подобряване на еластичността на кожата.

Кои са най-добрите добавки за колаген за еластичност?

В човешкото тяло има седем различни вида колаген. Около 90% от това е колаген от тип I, който помага за изграждането на структурата на кожата и кръвоносните съдове. Колагенът тип III също играе роля за здравето на кожата, като укрепва стените на кръвоносните съдове и позволява по-добро доставяне на хранителни вещества до нашите кожни клетки.

Приемани редовно като част от здравословната диета, хранителните добавки с колаген укрепват естествения еластин на тялото Ви и намаляват признаците на стареене, като стимулират собственото производство на естествен колаген.

Когато кожата на тялото ни е здрава, скалпът ни е хидратиран и функционира правилно. Това означава повишен кръвен поток, който може да достави храна на нашите фоликули, позволявайки ни да израстваме по-дебела, блестяща коса.

По-лесно е да забавите ефектите от стареенето, отколкото да ги обърнете, така че сега е най-доброто време да се съсредоточите върху функцията и външния вид на кожата си. Допълнете здравословния начин на живот и добре балансираната диета с хранителни добавки с колаген, за да запазите и поддържате еластичността на кожата си.