Хранителната алергия се различава от другите видове реакции на тялото към храните. Тази алергия е състояние, при което тялото не реагира добре на някои определени храни. Симптомите на алергични реакции са: обриви по кожата, сърбеж, подуване на езика, трудности при дишане и други. Много от тези хранителни алергии се появяват при прием на по-голямо количество яйца, шоколад, млечни продукти, риба.
Алергична реакция се получава, когато имунната система реагира прекалено силно към даден алерген, в случая храна. Хора алергични към някоя храна, получават симптоми само от нея, обаче има и такива, които са алергични не само към една храна, а и към други сходни с нея. Това се нарича кръстосана алергия. За предотвратяване на алергиите трябва да се елиминират от менюто храни съдържащи алергени. Важно е да се четат етикетите внимателно за съдъращите се в храните ингредиенти.