Храносмилането е процес на механично и химично преработване на храната. Чрез този процес се разграждат хранителните макромолекули на по-малки молекули. Това се получава благодарение на различни храносмилателни сокове.
Под влияние на последните хранителните вещества се разграждат до своите основни, разтворими във вода градивни елементи и едва тогава се всмукват, разнасят се с кръвта и се усвояват от организма. Поява на оригване, газове, подуване на стомаха, гадене, дискомфорт са състояния, при които говорим за лошо храносмилане. Това също се нарича диспепсия. Това състояние трябва да бъде определено от специалист, тъй като причината може да бъде езофагеален рефлукс, язва или камъни в жлъчката. Пробиотиците, ензимите и останалите здравословни добавки, могат да подобрят храносмилането и като цяло състоянието на храносмилателната система.