Въпреки че вече сме почти лято, в действителност все още сме в сезона на настинките и грипа. Трябва да внимавате да се предпазвате от микроби и вируси през цялата година, но особено през месеците от ноември до април.

Когато хората са заедно, винаги ще има по-голяма вероятност от излагане на бактерии и вируси. Независимо дали сте във фитнес залата, хващате полет или се срещате с приятели за напитки, вие сте в близък контакт с други хора.

Има редица различни начини, по които можете да сведете до минимум излагането си на микроби и да поддържате собствената имунна система на тялото си. Ето най-добрите седем начина:

  • Сънят е изключително важен, тъй като освежава имунната система. Продължителността на съня е различна при всеки човек, но обикновено най-добре е да се спи между 6-8 часа. Ако сте изтощени от сън, много по-вероятно е да настинете.
  • Измивайте ръцете си винаги, когато можете, но особено преди и след хранене. Също така е по-добре да използвате антибактериален сапун за поне 20 секунди вместо гел дезинфектанти за ръце. Ако обаче нямате възможност за сапун и вода, трябва да използвате това, което имате на разположение.
  • Почистете седалката, облегалката за глава, подлакътника и масичките ако ползвате градски транспорт. Когато пътувате, не забравяйте да носите в себе си антибактериални кърпи, за да можете лесно да изтриете мястото, което ще заемате през следващите няколко часа. Ако летите, завъртете въздушната дюза нагоре и насочете леко далеч от себе си, за да създадете ламинарен въздушен поток от вас.
  • Подкрепете имунитета си, като намерите точно правилния баланс на упражненията - ключът е да не прекалявате, тъй като прекомерните тренировки могат да Ви направят по-уязвими към повечето вирусни заболявания.
  • Изследванията на храненето сочат към използването на някои хранителни добавки, за да подпомогнат цялостното здраве и благосъстояние, особено за тези, които не получават поне пет порции пресни плодове и зеленчуци дневно - повече от 80 процента от нас. Например, ако имате лек дефицит на витамин D, може да сте по-податливи на заразяване с грип според проучване, публикувано в BMJ. Куркуминът е друго хранително вещество, което поддържа здравето и може да има антивирусни и антибактериални свойства. Ако го свържете с черен пипер, това може да помогне за повишаване на нивата на куркумин
  • Използвайте сауна, ако имате достъп до такава, 2-3 пъти седмично, тъй като тя може да поддържа имунитета.
  •  Сега е социално приемливо да се замени традиционният поздрав за ръкостискане с лакът. И се обърнете на другата страна, когато видите някой да кашля.
  • Можете да засилите способността на тялото си да се бори с болестите, като приемате правилните витамини и хранителни вещества към Вашата диета. Някои изследвания показват, че витамин С може да помогне за съкращаване на продължителността на настинките или дори за предотвратяването им. Изследванията също така показват, че цинкът може да намали колко дълго трае обикновената настинка, а витамин D3 е доказано, че поддържа Вашата имунна система.

Не подценявайте силата на имунната система на тялото си. Важно е да се вземат мерки за оптимизирането му през цялата година и особено по време на пиковия сезон на простуда и грип.