5 храни за безопасна детоксикация

Какво са токсините?

Тялото ни има естествената способност да изчисти сам токсинитеТялото ни има естествената способност да изчисти сам токсините, но малко външна помощ от естествени храни никога не е излишна. Често, когато човек чуе „детоксикация“ го приема като наказание и гладуване. Хубавата страна е , че в днешно време има хиляди доказателства за естествени храни, които правят детоксикацията лека и без гладуване. Детоксикацията с храни е лесна и за щастие не включва тичането до тоалетна по 17 пъти на ден. Майката природа ни предоставя храни, които ефективно ни помагат да премахнем токсините от тялото си, а най-хубавото е, че няма ограничения в количеството. 
Токсините попадат в тялото ни чрез кръвта.
Тези токсини ни лишават от енергия, имунитет и се развиват със скоростта на светлината. Те също така насърчават възпаленията в тялото ни, а това се смята за основата на всяка една болест. Когато се абсорбират, токсините могат да образуват свободни радикали. Те от своя страна разрушават здравите клетки като увеличават риска от рак. 
Лошата новина е, че всяко едно нещо от нашето ежедневие е носител на токсини. Те се съдържат във въздуха, който дишаме в храната и във водата. Храната е пръскана с пестициди, а водата ни е замърсена от отпадаци. Но сега не става дума за сложния, смущаващ списък на канцерогенните химикали, открити в ежедневните почистващи препарати за домакинството, продуктите за грижа за тялото, козметиката и преработените храни. И дори ако сте били в състояние по някакъв начин да избегнете всички изброени по-горе вещества, тялото ви естествено произвежда свои метаболитни токсини. Няма начин напълно да се избегнат токсините.  Това е причината за тази статия. Как по естествен път да премахваме токсините, които попадат в нашето тяло.
 

Кои храни детоксикират тялото ни?

  1.  Как по естествен път да премахваме токсините, които попадат в нашето тяло. Яйцата съдържат хранителна съставка, наречена сяра. Сярата е минерал, който най-много се среща в богатите на протеини храни. Сярата е ключово средство за детоксикация, тъй като е компонент на глутатиона, който спомага за поддържането на здрава чернодробна функция и детоксикация.
  2. Зеленчуци като броколи, зеле и карфиол са мощни естествени детоксикатори, тъй като съдържат няколко съединения (включително малки количества сяра), които подпомагат черния дроб през двете му фази на прочистване. Фаза 1 на детоксикация на черния дроб основно детоксифицира вредни вещества, открити в храната (като кофеин, алкохол, някои наситени мазнини и пестициди). Фаза 2 на чернодробната детоксикация се използва предимно за детоксикация на по-сурови химикали, лекарства и фармацевтични продукти. 
  3. Чесънът съдържа няколко детоксикационни съединения, като сяра и хранителни вещества, наречени алицин. Алицинът е активната съставка на чесъна, която му дава всички световноизвестни ползи за здравето, като естествен антимикробен продукт. 
  4. В естествения свят на здравето, пиенето на гореща лимонена вода сутрин е един от най-често срещаните съвети за хранене, които ще чуете. Но детоксикиращите ползи от лимон не са само мит. Лимонената киселина в лимона се казва, че спомага за стимулиране на производството на стомашна киселина, което подобрява храносмилателната функция и правилното отстраняване на токсините. В допълнение, витамин С, открит в лимона, е естествен антиоксидант.
  5. През последните години, Куркумата става известна като суперхрана и то заслужено. Куркумата е подправка, която в продължение на хиляди години е била използвана в аюрведа (традиционна индийска медицина) заради способността й да намалява възпалението, причинено от токсини (като тежки метали). Също така подпомага детоксикацията на черния дроб. Причината, поради която куркумата се оказва толкова полезна за здравето, е активната съставка, която съдържа: куркумин.