Храносмилателни алергии и храносмилателни ензими

Какво представлява хранителната алергия и непоносимост?

Това е изключително неприятен симптом, който възниква когато има нежелана реакция при прием на храна. Непоносимост към храна или хранителна алергия са два термина, които трябва да различаваме добре. Симптомите на непоносимост са по-сериозни и те много често се ограничават до проблеми с храносмилането. Хранителната алергия пък от своя страна води алергична реакция, водеща до тежки симптоми.

Хранителната алергия може да възникне, едва когато погълнатата молекула на храната си взаимодейства с имунната система. Това води до отделяне на хистамин и някои други съединения, които предизвикват възпаления и отоци. Основната причина за непоносимост към храната е това, че липсва храносмилателен ензим, който е отговорен за нормалното храносмилане.  Близо 65 % от по-възрастните хора имат понижена способност да разграждат лактоза. 

Тя от своя страна представлява захар в млечните продукти и като цяло в млякото. Ако лактозата не се разгради до лактаза, то може да се стигне до стомашни проблеми и дискомфорт в червата. Тези симптоми най-често са: болки в корема, газове, подуване, диария и други. Има и хора, които пък имат непоносимост към лактозата и това също е голям проблем. Затова продукти съчетаващи лактаза с ензим, които абсорбират протеини са добър избор.

Защо да приемаме храносмилателни ензими под формата на добавки?

Храносмилателните ензими все повече нашумяват напоследък и те са един чудесен начин да нормализирате храносмилането и да избегнете дискомфорта в стомаха. Марката Doctor`s Best създава храносмилателни ензими точно с тази цел. Digestive Enzymes 90 Veggie Caps Doctor`s Best е продукт на изгодна цена, който може да помогне за стимулиране на активността на стомаха. Освен това подобрява стомашно-чревния тракт, има добро противовъзпалително свойство и може да нормализира киселинно-алкалния баланс в тялото. Храносмилателни ензими на капсули създават оптимална киселинност в организма.

Хора със непоносимост към храните се възползват точно от такива продукти. Те премахват газовете, подуването и неприятното чувство в стомаха. Има различни видове ензими с различен диапазон на pH. Повечето от тях са активни в тесен диапазон на pH, защото pH в стомаха може да варира от кисели до алкални. Докато храносмилателните ензими под формата на хранителни добавки могат да бъдат полезни в една част от тази система, то те могат да бъдат и напълно не активни с друга част на храносмилателната система. Затова е добре внимателно да избиране хранителните добавки и ензими, които приемаме.

За тази цел ние Ви предлагаме този невероятен продукт от Doctor`s Best - Digestive Enzymes 90 Veggie Caps Doctor`s Best!

Как храносмилателните ензими помагат при непоносимост към глутен?

Продукти, комбиниращи ензимите, които смилат протеините са известни като протеази. Те са специфични глутенови ензими (дипептидил пептидаза IV). Глутенът представлява протеинов комплекс, които се среща най-вече в храни като лимец, пшеница, ръж и ечемик. Повечето от хората имат непоносимост. При прием на такива храни те получават подуване и газове в стомаха.

В магазините вече се предлагат и продукти, които не съдържат тези ензими. Зърна като киноа, кафяв ориз, амарант, див ориз и други са храни които може да се приемат, тъй като те действат благоприятно на организма.

Приемът на храносмилателни ензими под формата на хранителна добавка може да бъдат от полза и да действат благотворно на тялото. Помагат на повечето хора да понасят по-добре храните.